Når barnet ditt slår, dytter, lugger eller bruker stygge ord

Psykolog Charlotte Mjelde
5 minutters lesetid

«Hjelp! Barnet mitt dytter de andre barna i barnehagen», skrev en pappa til meg. Og han er ikke alene.

Omtrent ukentlig får jeg meldinger fra fortvilte foreldre med barn som slår, biter eller klyper. «Er det normalt?» spurte han. «Ja», svarte jeg. «Hva skal vi gjøre?» spurte han. «Stopp opp», svarte jeg.



Når barnet slår



Det er skikkelig kjipt å få en melding fra barnehagen om at ungen din slår eller lugger de andre barna. På samme måte som det er utmattende å være forelder til søsken som flyr i tottene på hverandre hver gang du snur ryggen til. Det kan rett og slett være direkte provoserende! Du er ikke alene om du har følt det sånn.



Hvorfor blir småbarn fysisk utagerende eller sier stygge ord?



Når barnet ditt slår kompisen sin i barnehagen handler det primært om hjernen, og om barnets umodne evne til å håndtere følelsene og impulsene sine. Samtidig er det kort vei til overlevelsesmodus for barnet ditt når følelsene blir for vanskelig å håndtere alene. Faktisk er det sånn at hjernen skiller ut stresshormonet kortisol når barnet overveldes av sterke følelser.



Når barnet ditt blir veldig sint eller aggressivt, kobles fornuften ut. På utsiden vil barnet ditt slå, sparke eller bite, men på innsiden er det en storm av følelser som barnet ditt trenger hjelp til å håndtere.



Det handler ikke om trass eller trassalder. Det er som om barnet ditt gjerne vil si: «Stopp! Jeg blir så frustrert!», men mangler evnen til å uttrykke seg med ord. Når barnet ditt blir aggressivt, handler det altså om at hjernen ikke vet bedre.



  • Barnet ditt reagerer sannsynligvis helt normalt i forhold til sin utvikling.


Det er nærmest garantert at du vil erfare at barnet ditt slår eller dytter, og på samme måte vil du høre ordene: “Du er dum!” eller “Jeg skal bæsje på hodet ditt!” Når ungen din bruker stygge ord eller kaller deg “dum”, er det faktisk et forsøk på å sette ord på følelsene sine.



Barnet ditt jobber med å finne ut av hvordan han skal uttrykke sterke følelser med enkle ord. Det kan jo hende at du faktisk er litt dum innimellom (det er jeg!), men det er ikke hva barnet ditt prøver å si. Det barnet ditt faktisk prøver å si er: “Jeg liker ikke at du setter denne grensen for meg akkurat nå, det er urettferdig" eller "Jeg vil gjerne bestemme selv!”



Det er lett å bli såret eller sint når barnet ditt bruker stygge ord, men husk at det betyr at barnet føler seg trygg nok til å uttrykke alle følelsene sine sammen med deg.

I Hjertefamilie får du hjelp til alle utfordrende situasjoner du står i med barnet ditt, fra fysisk aggresjon og søskenkrangling til søvn og barnehagestart. Bli medlem her!



Hva kan du gjøre for å hjelpe barnet ditt?



Det viktigste spørsmålet når barnet ditt slår, spytter eller sier noe stygt, er ikke hva du kan gjøre for å stoppe det, men hvorfor barnet slår eller utagerer i utgangspunktet. Du må finne ut av hva barnet ditt mangler, savner eller strever med, som gjør at han slår. Du må jobbe med roten til «problemet».



Hvis du vil at barnet ditt skal oppføre seg bedre, må du få han til å føle seg bedre. Og deretter kan du lære han verktøy for å håndtere sinne på mer hensiktsmessige måter.



På stående fot kan jeg komme på flere ting i et barns liv som ofte er grunnen til at barnet slår eller viser følelser gjennom aggresjon. Det kan eksempelvis være at barnet ditt nylig har fått et nytt søsken (innen det siste året), samlivsbrudd mellom foreldre, flytting til et nytt sted, barnehagestart, endringer i personalgrupper i barnehagen, med mer.



  • Når du vet hva eller hvorfor barnet ditt strever, er det mye lettere å møte barnet ditt med empati og medfølelse, og samtidig jobbe med hvordan dere kan finne en god løsning og andre måter å uttrykke sinne på.


I situasjoner hvor barnet ditt blir utagerende er din viktigste jobb å stoppe det, og sørge for at ingen kommer til skade. Du må være barnets fornuft! Det kan for eksempel være at du skiller to søsken som krangler, og sier til den ene: “Det er ikke rart du blir sint når lillebror tar leken din. Det gjør vondt når du slår!”. I fredstid kan dere snakke mer om hvorfor det er viktig å bruke snille, gode hender med hverandre, og hva barnet kan gjøre isteden når det blir veldig sint.



I Hjertefamilie får du personlig veiledning og støtte på hvordan du kan hjelpe ditt unike barn med å sette ord på følelsene sine fremfor å utagere fysisk.



Et veldig godt tips for å forebygge aggresjon hos barn, er å legge inn litt ekstra 1-1 tid med hvert enkelt av barna dine. Det kan være at du setter av minimum 10-15 minutter uforstyrret leketid på barnets premisser hver dag, eller at du tar med barnet på en liten tur bare dere to. Kjærlighet for barn kan staves T-I-D. Derfor er også mer tid og kontakt med deg en viktig nøkkel for å hjelpe barnet ditt å håndtere følelsene sine bedre.



Hvordan håndtere dine egne følelser



Du er ikke alene om å synes det er ubehagelig eller vanskelig når barnet ditt blir sint. Kanskje blir du sint selv? Dessverre er mange voksne oppdratt til å undertrykke sinne fordi sinnafølelsen er en lite akseptert følelse i vår kultur. Sinne forbindes raskt med konflikt, og konflikt vekker vonde følelser.



Ble du selv sendt bort på rommet da du var sint som barn, har du heller ingen øvelse i å mestre følelsen. Her kan du gjøre en viktig forskjell for barnet ditt ved å være sammen med barnet i sinnafølelsen og vise at du tåler den.

Prøv å ta heisen ned i kroppen når du kjenner at det koker i ditt eget hodet. Når du øver deg på å bevare roen sammen med barnet ditt, blir det enklere for barnet å finne roen fordi han speiler seg i deg.



Bli medlem i Hjertefamilie



Vil du lære mer om hvordan du setter grenser som virker og samtidig møter barnets følelser? Hjertefamilie er din alt-i-ett digitale foreldreportal. Vi stiller med førsteklasses kunnskap, et raust fellesskap med likesinnede foreldre og personlig veiledning akkurat når du trenger det.



Bli medlem i Hjertefamilie. Les mer her!

Tema:

Søsken

Utvikling

Grensesetting



Få e-poster du virkelig VIL lese!

Trygge barn med en god selvfølelse starter med en varm og god relasjon til deg som forelder. Jeg viser deg hvordan med korte, praktiske og kjærlige e-poster hver uke.

Jeg behandler din data i tråd med Personvernerklæringen. Ved å melde deg på e-postlisten min samtykker du til denne. Du kan når som helst melde deg av e-postlisten min eller be om at din informasjon blir slettet.